Error parsing XSLT file: \xslt\Gallery.xslt

Tålmodighed er en dyd og betaler sig

Torsdag, den 13. september 2018

 

For præcis 9 år siden, og i kølvandet på finanskrisen, stiftede vi IR Basis A/S med det formål at skabe gode afkast og samtidig beskytte vore kunder mod store formuetab. Selskabet har været en succes, og har mere end fordoblet den investerede kapital i den forgangne periode med en betydelig mere stabil udvikling undervejs sammenholdt med de tyske aktier, som selskabet investerer i.

 

2018 har indtil videre været præget af turbulens med store kursudsving på aktiemarkederne til følge. Efter en god start på året, oplevede de globale aktiemarkeder et tilbagefald på 8-10% i de første dage af februar foranlediget af pludselige og uforudsete kursfald på de amerikanske aktier. I den efterfølgende periode var der usikkerhed omkring Nordkorea, Trumps handelskrig samt større svækkelser i valutaer blandt de såkaldte vækstlande (emerging markets).

 

I slutningen af februar måned begyndte de europæiske virksomheder at melde om en aftagende aktivitet med en negativ IR-kvotient til følge. De tyske aktier i IR Basis A/S blev derved solgt fra, og IR Basis A/S var udelukkende investeret i obligationer frem til slutningen af august, hvor de europæiske virksomheder atter begyndte at melde om en stigende aktivitet. På baggrund heraf har vi nu atter købt op i tyske aktier en smule lavere end vi solgte tidligere året.

 

Det har således ikke ”kostet” på afkastet ikke at have været investeret i tyske aktier i den mellemliggende periode. Tværtimod, da pengene har været investeret obligationer og således sikret et mindre men dog positivt afkast efter omkostninger. Endvidere har IR Basis A/S undgået større udsving på de tyske aktier, som på et tidspunkt handlede 6-7% lavere, end vi solgte i slutningen af februar måned.

 

Siden vi stiftede IR Basis A/S i efteråret 2009, har der været i alt 10 perioder, hvor IR-kvotienten på baggrund af en stigende aktivitet blandt de europæiske virksomheder har tilsagt at være investeret i aktier. I samtlige af disse tilfælde har de tyske aktier oplevet kursstigninger på mellem 1,7% - 20,1%, mens det gennemsnitlige afkast i perioderne lyder på 10,2%. Vi investerer således med odds, når vi nu atter har købt op i de tyske aktier, og har da også en forventning om, at de tyske aktier også denne gang vil levere positive afkast frem mod det tidspunkt, hvor de europæiske virksomheder næste gang melder om en aftagende aktivitet.

Læs mere om dette i artiklen Evaluering af IR-kvotienten

 

Selvom vi nu atter køber op i aktier og forventeligt vil være investeret i aktier i noget tid, skal man som investor være opmærksom på, at der vil komme et fremtidigt tidspunkt, hvor aktiemarkederne igen vil opleve et stort og mere langvarigt kursfald.

 

Bortset fra den europæiske gældskrise i 2011, har aktiemarkederne oplevet en uafbrudt optur siden finanskrisen i 2008, hvilket gør det til den længste optur nogensinde. Selvom en stigende andel af investorerne er begyndt at bekymre sig for, hvornår den næste større nedtur rammer, er det vores opfattelse at kun en meget begrænset del af investorerne har eller vil få reduceret før den næste nedtur rammer. Dette på baggrund af at afkastpotentialet på alternativer til aktier herunder obligationer ikke er attraktivt. Endvidere har samtlige tilbagefald på aktiemarkederne siden finanskrisen været kortvarige og således vist sig som attraktive købsmuligheder, hvilket har medført at mange investorer er blevet fartblinde og for risikovillige, og således har øget deres andel i aktier ganske betragteligt over de senere år grundet de historisk lave renter på obligationerne.

Når den næste store nedtur melder sig, vil IR-kvotienten for alvor komme til sin ret, da den med overvejende sandsynlighed vil sørge for, at vi kan forskåne vore kunder imod store formuetab.

 

Basis Vs Tysk

På trods af en træg udvikling på IR Basis A/S indtil videre i år, er vores anbefaling at være tålmodig og tro mod den strategi, som du har valgt – det betaler sig på den lange bane jf. nedenstående figur, hvor merafkastet ved konsekvent at følge IR-kvotienten er til at få øje på.

 

Klik her for at læse mere omkring vores positive syn på de tyske aktier i de kommende år. 

 

Kim Andreasen

Kundechef & Medejer

FMS InvesteringsRådgivning A/S

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.