Error parsing XSLT file: \xslt\Gallery.xslt

Afkast og risiko

Torsdag, den 6. maj

 

Risiko og afkast er tæt forbundne. Et højt afkast er oftest forbundet med høj risiko.

Har du gjort dig klart, hvor stor en risiko, du ønsker at tage? Hvad er dit mål med dine investeringer? Og hvor ondt gør det, når afkastet ikke altid er positivt?

 

Investering er forbundet med en risiko, uanset om du investerer i kunst, ejendomme, veteranbiler eller værdipapirer. Det er vigtigt, hvordan du har det  med dine investeringer, at dine valg har betydning for dig, og mest af alt – at du har det godt med dem, og at du har ro i maven.

 

Om du er i vores sko som investeringsrådgiver eller som dig - privat investor, så er risiko en stor faktor. I vores verden er risikoen, at vi ikke er på niveau med sammenlignelige investeringsfonde. Som privatperson er risikoen, at man ikke får det forventede afkast eller måske endda mister en del af opsparingen.

 

Men lige så vel som højt eller hurtigt afkast ofte er forbundet med høj risiko, så er det modsatte også gældende – ønsker du en lav risiko, er der desværre oftest et lavt afkast.

 

Hvad ønsker du at få ud af din investering?

Har du gjort dig følgende tanker?

  • Hvor ligger dit risikoniveau?
  • Er du langsigtet eller kortsigtet investor?
  • Hvad er din forventning til dit afkast?

Historisk set har aktier givet et højere afkast end obligationer. Kursudsvingene på aktier og dermed risikoen har imidlertid været større end på obligationer. Obligationerne har til gengæld givet et højere afkast, end hvis du har dit indestående på en bankbog, som ikke udviser de store udsving i værdien – men heller ikke indeholder nogen risiko.

 

Altså hvis du ikke vil tage en risiko, er chance for et højt afkast minimalt.

Når du investerer, er det ud fra et ønske om at opnå en forøgelse af formuen – oftest hurtigst og mest muligt. Men at det så også involverer en vis risiko, er oftest en overset faktor.

 

Forestil dig, at du fysisk bevæger dig frem mod et mål. Du kan vælge at gå, hvilket er en langsom, men ret sikker måde. Du kan også cykle for at komme hurtigere frem til dit mål. Men det er samtidig mere risikabelt, fordi du kan risikere at punktere undervejs og ende med at komme senere frem end planlagt. Og jo hurtigere, du cykler, jo større er chancen for, at du mister kontrollen og forulykker.

 

I eksemplet kan du sammenligne hastigheden med, hvor hurtigt dit afkastet vokser. Og jo mere fart, jo større risiko. Derfor skal du overveje, hvor risikovillig du er.

 

Kan du bedst lide at ’gå’ eller ’cykler’ du helst – og måske endda helst med god fart? Og dermed accepterer (eller negligerer) at der er en risiko derved…

 

Men der er muligheder

Afkast og risiko er to sider af samme sag. En forventning om et højere afkast indebærer en accept af en højere risiko.

 

Når du har fastlagt et risikoniveau, du har det godt med, handler det om at sammensætte din investering, så den både har den risiko, du føler dig tryg ved, og samtidig giver forventninger om et afkast, som svarer til risikoniveauet.

 

Og her er spredning et godt ord at huske - aldrig lægge alle dine æg i en kurv!

 

Spredning kan for eksempel være at ikke kun investere i et af IR selskaberne, men en del i alle, hvorved du så investerer i forskellige danske og udenlandske obligationer/aktier. Når du spreder dine investeringer, opnår du et højere forventet afkast, end hvis du vælger investering i en enkelt obligation eller aktie med samme risikoniveau.

 

Risiko kan ofte betale sig, men mange gange kræver godt udbytte, at man som investor er tålmodig og har en lang investeringshorisont.

 

Vi har blandt andet sammensat tre porteføljer, hvor spredningen er sammensat alt efter, hvor stor en risiko, du ønsker og føler dig tryg ved.

 

Stabil = lav risiko

Porteføljen er kendetegnet ved en lav risiko.

Aktieandelen vil typisk ligge mellem 35-50%, men kan i perioder med stor usikkerhed reduceres til 15%.

Målet er at skabe et stabilt langsigtet afkast.

Denne portefølje er til dig, som ønsker stabile afkast med begrænsede afkastudsving.

 

Balance = middel risiko

Porteføljen er kendetegnet ved en middel risiko.

Aktieandelen vil typisk ligge mellem 50-70%, men kan i perioder med stor usikkerhed reduceres til 25%.

Målet er at skabe et godt langsigtet afkast.

Denne portefølje er til dig, som ønsker gode afkast med moderate afkastudsving.

 

Vækst = høj risiko

Porteføljen er kendetegnet ved en høj risiko.

Aktieandelen vil typisk ligge mellem 75-100%, men kan i perioder med stor usikkerhed reduceres til 35%.

Målet er at skabe et højt langsigtet afkast.

Denne portefølje er til dig, som ønsker høje afkast og kan acceptere store afkastudsving

 

Tag en snak med din kundechef om hvilken portefølje, der passer bedst til dig.

 

Og nu det kedelige – tab

De fleste mennesker frygter at tabe - har en tabsaversion. I begrebet ligger det, at man tillægger et tab større negativ værdi, end man tillægger en tilsvarende gevinst positiv værdi.

 

Kort sagt - ærgrelsen ved et tab på 100 kr. er langt større end glæden er ved at vinde 100kr.

 

Loss Aversion

 

At fokus ofte er på tab, skyldes den menneskelige psyke. Selvom vi synes, det er sjovt at tjene penge, er der endnu større ærgelse og irritation forbundet med at tabe dem, end der er glæde ved at tjene dem på investering.

 

Og lige præcis derfor er det meget relevant at fokusere på risiko.

 

For jo højere risiko profil, du har valgt, jo større chance er der også for tab.

 

Hvis du er langsigtet investor, så vil der højest sandsynligt være perioder med tab lige så vel som med gevinster. Det er her vigtigt at have det overordnede mål for øje – et godt afkast på lang sigt.

 

Vores mål

Vores mål har altid været at skabe gode stabile afkast på lang sigt.

 

Det står vi stadig ved.

 

Som en del af vores nye investeringsstrategi er en skarp og dynamisk risikostyring en meget vigtig brik – det kan du læse mere om her. 

 

 

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Læs mere om
vores strategi