Error parsing XSLT file: \xslt\Gallery.xslt

ESG og Investering

 

I 1. halvår 2022 lavede jeg, i samarbejde med min studie kammerat Jakob Ravn vores kandidat afhandling i Finans, en undersøgelse af bæredygtige investeringer over de seneste 2 årtier, både set fra overordnet perspektiv, samt i kriseperioder.

 

Rapportens titel er ’ESG Investering - Det Forøgede Fokus på Bæredygtige Investeringer og Effekterne på Økonomisk Performance i en Dynamisk Verden’.

 

Der er inden for de sidste 20 år kommet en stigende interesse for ESG*1. Især efter finanskrisen voksede efterspørgslen på bæredygtige investeringer, hvor ESG er en af flere parametre, hvorpå bæredygtigheden vurderes.

 

Men hvor stor betydning har en virksomheds ESG-kategorisering så faktisk for investorerne?

 

Fremgangsmetoden

Fokusset for opgaven lå primært på at måle effekterne af ESG som en investeringsstrategi. ESG blev brugt som et redskab til at konstruere 4 porteføljer, hvor der købes lange positioner i grønne aktier (alm. opkøb), samt sælger tilsvarende korte positioner i sorte aktier (shorter).

 

De 4 porteføljer:

Geografi Køb Salg / Short position
USA Høj ESG-score Lav ESG-score
USA Høj ESG-score SINdustries
Europa Høj ESG-score Lav ESG-score
Europa Høj ESG-score SINdustries

 

Porteføljerne blev dernæst testet i forskellige regressionsmodeller*2 for at undersøge, hvorvidt der var et faktisk afkast (også kaldt en premium) at hente på en sådan ESG-strategi relativt til det generelle aktiemarked, eller om afkastet kunne tilskrives andre faktorer, som blev korrigeret for i analysen. Faktorerne var baseret på virksomhedernes størrelse, vækstpotentiale, profitabilitet og investeringsaggressivitet, samt aktiens momentum.

 

Formålet var ydermere at sammenligne effekterne på tværs af USA og Europa. Undersøgelsen blev udført på et udsnit af 100-150 virksomheder i gennemsnit pr. år i perioden fra 2004 - 2021 for henholdsvis USA og Europa, da porteføljerne måtte rebalanceres årligt som følge af ændringer i deres ESG-kategorisering.

 

De overordnede resultater af afhandlingen

Undersøgelsen gav 4 interessante resultater. De 3 første blev primært brugt som understøttende hypoteser for at validere, om de indhentede data var i stand til at repræsentere og duplikere den generelle opfattelse af ESG-investeringer fra tidligere studier.

 

Den 4. hypotese havde til formål at besvare vores problemformulering.

Resultaterne er således:

 

1) Svage indikationer på tilstedeværelsen af en bæredygtig premium i det amerikanske aktiemarked. Dvs. gevinst på investering i virksomheder med høj ESG-score ift. dem med lav EGS-score.

 

2) Efterspørgslen for bæredygtige investeringer er steget betydeligt, da der var indikationer på en premium for ESG-strategien i perioden efter 2013. Tidligere viste en sådan strategi tab.

 

3) Når man bruger den forhenværende definition af sorte industrier (SINdustries), dvs. uetiske virksomheder, som substitut for dårlig bæredygtighed, så ses der for ESG-strategien pludselig svage indikationer på en premium for både Europa og USA, hvor den i USA skifter til en stærk indikation efter 2013.

 

4)*3 I kriseperioder gives der svage indikationer på tilstedeværelsen af en premium for de to amerikanske porteføljer. Ser vi på de Europæiske porteføljer, er resultaterne lidt anderledes.  Porteføljen, hvor sorte industrier bruges som substitut for lav ESG-score i strategien, viser en premium i kriseperioder.  Den anden portefølje, hvor lav-ESG score aktier shortes, giver ingen indikationer på hverken tab eller gevinst.

 

Hvorfor klarer bæredygtige virksomheder sig bedre i kriser?

Resultaterne er i overensstemmelse med lignende studier, der viser, at bæredygtige investeringer klarer sig bedre igennem kriseperioder end sorte aktier. Det blev påvist, at virksomheder med en høj ESG-rating generelt oplever en højere tillid fra investorerne.

 

Årsagen til dette skal findes i, at disse virksomheders målsætning er bygget på dedikation og ansvarlighed over for deres interessenter, hovedsageligt i kriseperioder, hvor tilliden til markedet er lavt.

 

Yderligere fandt rapporten, at virksomheder med høje ESG-ratings typisk er større etablerede virksomheder, med en lav betaværdi, dvs. lavere volatilitet til markedet, end virksomheder med en lav ESG-rating.

 

Dermed kan disse aktier bruges som en form for afdækning til markedet i kriseperioder.

 

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte mig.

 

Lucas Krogh Andersen

Junior Portefølje Manager

InvesteringsRådgivning A/S

 

 

 

Rapporten fik et 12-tal.  Sensors kommentar ved tildelingen af karakteren var ”it’s not given – it’s earnt”

Vær opmærksom på, at dette er kun en meget kort opsummering af en 120 siders rapport på engelsk.

Den original title er: ESG Investing – The Increased Focus on Sustainable Investments and its Effect on Financial Performance in a Dynamic World.

 

 

Forklaringer

*1 ESG (Environmental, social and corporate governance) dækker over væsentlig information om en virksomhed inden for miljø og klima, virksom­hedens sociale/samfundsmæssige påvirkning og den generelle styring af virksom­heden (governance). ESG-data er de ikke-finansielle data, som investorer og analytikere i stigende grad efterspørger, når de skal vurdere et selskabs evne til værdiskabelse og langsigtede vækstmuligheder.

 

*2 Regressionsanalyse er en gren af statistikken, der undersøger sammenhængen mellem en afhængig variabel (også kaldet responsvariabel eller endogen variabel) og andre specificerede uafhængige variable (også kaldet baggrundsvariable eller eksogene variable).

 

*3 Det skal dertil noteres, at undersøgelsesperioden for økonomiske kriser er relativt lille inden for de sidste 20 år og er derfor eksponeret for usikkerheder.