Hvad sker der i Kina?

 

30. juli 2021

 

De kinesiske aktier er igennem de seneste uger faldet kraftigt. I det følgende vil vi prøve at forklare, hvorfor og om vi tror, at markedet kommer sig igen.

 

Vi skal tilbage til november 2020, hvor Alibaba’s finansielle gren – Ant-Group skulle børsnoteres. Dagen inden noteringen blev denne aflyst, idet de kinesiske myndigheder ønskede at regulere Ant-Group ligesom de kinesiske banker. I og for sig meget naturligt, idet Ant-Group i deres opbygning fungerer som bank – bare digitalt.

 

2. kapitel af historien kommer i juni måned, hvor Didi, en kinesisk pendant til Uber, går på børsen i USA. 4 dage efter en i øvrigt vellykket introduktion pålægger de kinesiske myndigheder, at Didi’s app ikke mere må downloades. De kinesere, der har appen, må dog beholde den. Dette skal gælde, indtil de kinesiske myndigheder har undersøgt Didi’s opbevaring og behandling af personlige oplysninger.

 

Det seneste kapitel er, at digitale kinesiske læreplatforme ved lovkrav skal ”balancere i sig selv”, altså være non-profit foretagender. Dette får selvfølgelig disse aktier, som i stor stil er noteret på børsen i USA til at falde kraftigt. Umiddelbart et skidt tiltag, men det gøres for at få flere kinesere til at uddanne sig. At det så kan ende som en boomerang i nakken, idet udbuddet af disse online-platforme stille og roligt vil forsvinde, det forstår kommunisterne nok ikke.

 

Så hvorfor sker alt dette lige nu?

 

Der er ingen tvivl om, at de kinesiske myndigheder har behov for at vise de store internetvirksomheder, at kommunistpartiet bestemmer i den sidste ende.

Partiet er simpelthen bange for at miste magten, idet en efterhånden stor gruppe af kinesere rent økonomisk efterhånden har lige så stor magt som partiet. Ligeledes synes de ydmyget over, at de store virksomheder lader sig børsnotere i USA i stedet for i Kina.

 

Og derfor straffer de dem.

 

En anden årsag er, at man i Kina ønsker at udrydde lidt af den wild-west stemning, der hersker indenfor IT- og fintech virksomhederne. Man ønsker regulering – i øvrigt ligesom vi har det i vesten. Man ønsker at beskytte persondata, og man ønsker at regulere den finansielle sektor og de store grænseoverskridende fintech-virksomheder. Og dette er egentligt den positive side af sagen – for det vil på sigt mindske risikoen ved at investere i kinesiske virksomheder.

 

Men hvad sker der så nu?

 

Vi tror, at kommunistpartiet har vist deres magt, og at det er forstået af virksomhederne. Man kan forestille sig, at mange af virksomhederne laver en sidestillet børsnotering på Hong Kong børsen for at vise velvilje.

 

Et andet tænkeligt scenarie er, at staten køber sig ind som medaktionær i virksomhederne. Disse virksomheder, som er blevet ramt, finansierer store dele af Kina’s system. De bringer hård valuta til landet, og har 100-vis millioner af mennesker ansat.

 

Det er ikke virksomheder, som Kina kan undvære, og derfor tror vi, at tingene stille og roligt falder til ro på ny. Der går nok lang tid, inden vi igen ser en notering af en kinesisk virksomhed på den amerikanske børs, men det ødelægger ikke fremtiden for de virksomheder, der allerede befinder sig der.

 

Og heldigvis er investorerne hukommelse ikke særlig lang.

 

Så vores holdning er at udholde de udsving, der måtte komme, og fokusere på det langsigtede potentiale, som der er i den kinesiske økonomi. På langt sigt vil værditilvæksten afspejle sig i kurserne, som for tiden er meget billige på grund af uroen.

 

Har du spørgsmål til dette, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Michael Krogh Andersen

Investeringsdirektør og stifter

InvesteringsRådgivning A/S

 

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.