Modelbaseret investering

23. marts 2018

 

I et interview med CBS-professor Jesper Rangvid i FinansWatch d. 5. marts 2018, fortæller han om, hvordan hans model forudsiger, at det amerikanske aktieafkast vil ligge på under 2 pct. årligt det næste årti, samt at man i samme periode skal forvente elendige afkast.

 

I gennemsnit skal man ifølge Jesper Rangvid som investor nu forvente at få et afkast på omkring 1,9 pct. om året de kommende ti år. ”Min model forudsagde sidste år, at vi ville få lave, langsigtede afkast i fremtiden, og på grund af kursstigningerne i 2017 forudsiger modellen endnu lavere afkast det kommende årti, hvilket jeg synes, man bør forholde sig til som investor,” siger Jesper Rangvid (Bentow, 2018).

 

Som investor har det altid været ekstremt svært at time sine aktieinvesteringer, og i særdeleshed, hvornår man skal være investeret i aktier, eller hvornår det er bedre at have pengene stående på sin konto.

 

Modelbaseret investering kan give indikationer om, hvornår væsentlige faktorer gør sig gældende, og hvornår der er tale om at aktiemarkederne præges af nervøsitet for og gisninger om fremtiden.

 

Dog skal man også være opmærksom på, at modeller ikke er krystalkugler, hvori den eneste sandhed findes, men en indikator som udfra udvalgte faktorer viser, hvad fremtiden kan byder på.

 

Jesper Rangvid understreger, at der er nogle klare begrænsninger ved modellen. ”Det er vigtigt at understrege, at modellen ikke kan bruges til markeds-timing. De næste ti år vil der være rigtig gode enkelte år og dårlige enkelte år. Men modellen forudsiger, at vi de kommende ti år i gennemsnit skal forvente langt lavere afkast på store og likvide amerikanske aktier, end vi har været vant til,” siger Jesper Rangvid (Bentow, 2018).

 

Emner som har præget aktiemarkedet i 2018

  • Fortsat god vækst i verdensøkonomien
  • Stærkt arbejdsmarked, hvilket er godt for privatforbruget
  • Fortsat stigende renter, der kan påvirke alt fra aktier til obligationer og huspriser
  • Potentiel handelskrig varslet af den amerikanske præsident Donald Trump

Dette er alle emner, som kan påvirke aktiekurserne i både stigende og faldende retning.

 

I sidste instans er det virksomhederne, der skal sikre indtjeningen og dermed potentialet for stigende aktiekurser. Derfor er det meget vigtigt at lytte til beslutningstagerne i virksomhederne omkring deres syn på fremtiden.

 

Det er blandt andet de faktorer, som vores investeringsmodel IR-kvotienten er baseret på. Derfor er det blevet endnu mere vigtigt at fokusere på IR Kvotienten.

 

IR-kvotienten fortæller, hvornår vi skal investere i aktier, og hvornår vi skal beskytte formuen ved at have pengene placeret kontant eller i obligationer.

 

IR Kvotienten

 (Kilde: InvesteringsRådgivning)

 

CBS-professoren understreger, at det ikke betyder, at aktier generelt bliver en rigtig dårlig investering det næste årti. ”Jeg ser alene på Standard & Poor’s 500-indekset, altså store amerikanske aktier. Det kan sagtens være, at smallcap-aktier, vækstaktier eller aktier i andre lande kan give højere afkast. Men hvis man ser på det største enkeltmarked for aktier i verden, så er det min vurdering, at afkastene i gennemsnit vil blive meget lave de næste ti år,” siger Jesper Rangvid (Bentow, 2018).

 

Vores strategi i InvesteringsRådgivning er, at vi følger vores model IR-kvotienten slavisk. Set over de seneste 26 år har IR-kvotienten opnået et gennemsnitligt årligt afkast på 12,3%, og den har advaret mod alle store nedture på aktiemarkederne.

 

I slutningen af februar måned meldte de europæiske virksomheder om en faldende aktivitet, hvilket medførte, at IR-kvotient tilsagde salg af de tyske aktier i IR Basis, afdækning af markedsrisikoen på de danske aktier i IR Favoritter samt en halvering af eksponeringen i virksomhedsobligationer i IR Erhverv.

Du kan læse mere om dette her

 

Jens Bech Kirkwall

Kundechef

FMS InvesteringsRådgivning A/S

 

 

Hør Investeringsdirektør Christian Klarskov fortæller i Børsen Play om IR-kvotienten her

 

Kilde:

Bentow, D. (3. marts 2018). CBS-Professor Jesper Rangvid: Forvent elendige afkast det næste årti. Hentet fra https://finanswatch.dk/secure/article10375795.ece

 

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.