Investering i vækstlandene

16. marts 2022

 

Der er i øjeblikket store udsving på aktiemarkederne i vækstlandene, som dækker lande som Kina, Indien, Rusland og Brasilien, også kaldet BRIK-landene.

Vi giver et indblik i en udvikling, der er ud over det normale, og sjældent ses.

 

I det følgende ses vores holdning til udviklingen, samt anbefalinger til, hvad man som investor kan gøre i denne situation.

 

I investeringsselskabet IR Vækstlande har vi valgt IKKE at investere aktivt i Rusland og Brasilien, dog er der meget små positioner på henholdsvis 0,09% og 1,26%, da begge lande er repræsenteret i vores benchmark ETF. Vores fokus er derfor koncentreret omkring især Kina (+70%) og Indien (+11%).

 

På trods af, at vi har sparet rigtig mange penge ved ikke at være investeret i Rusland, er ringene i vandet desværre også nået til Kina.

 

Aktierne i IR Vækstlande er således faldet med ca. 17% siden årsskiftet. Vores sammenligningsgrundlag, BRIC50 indekset, som er nede med godt 25% (i ddk) år til dato. Dette er dog kun en lille trøst.

 

Udv Kina1

Grafen viser det seneste års udsving på kinesiske aktier.

 

Årsagerne til faldet kan være mange; som vi ser det, er det primært affødt af europæiske og amerikanske pensionskasser, som reducerer deres investering i Kina. Mange har valgt af omdømme- mæssige grunde at trække pengene ud af Kina, indtil vi ser hvorledes situationen omkring Ukraine ender.

 

De finansielle markeder i Kina har været på gyngende grund de seneste dage, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har rakt ud til Kina og bedt om militær assistance til Ruslands invasion af Ukraine. Det har skabt frygt for, at økonomiske sanktioner også kan ramme Kina.

 

En anden årsag kan være, at der er endnu en bølge af Covid-19 nedlukninger, som i øjeblikket rammer flere storbyer - blandt andet teknologicentrummet Shenzen. Dog giver Covid-19 nedlukninger ikke de store reaktioner i markedet længere - det er nu det nye normale.

 

Endvidere er der en fortsat en usikkerhed omkring de kinesiske aktier, der er noteret i USA.

 

Og sidst men ikke mindst er volatiliteten i markedet ekstrem høj, og kan skyldes Algo trading*.

 

Den kinesiske centralbank følger situationen meget nøje, og Kinas regering vil forsøge at holde de finansielle markeder stabile og sætte ekstra skub i økonomien efter de seneste dages voldsomme turbulens blandt særligt teknologiselskaberne i landet.

 

Regeringen vil "aktivt introducere politikker, der gavner markederne," skriver nyhedsbureauet Bloomberg News med henvisning til Kinas øverste finansielle komité, der føres an af vicepremierminister Liu He.

 

Vore forventninger

Vi forventer en stor likviditetstilførsel kombineret med en eller flere rentenedsættelser. Kina er ikke ramt af høj inflation, tvært imod, så der er masser af muligheder rent penge- og finanspolitisk.

 

Vores holdning er, at markedet er blevet for billigt, og når man investerer i Kina, skal man have en lang tidshorisont. Vi mener, at dette er en af de bedste chancer for at få billige kinesiske aktier.

 

Pensionskasserne kan kun sælge deres aktier én gang, og det virker som om de seneste par dage har været en total kapitulation i markedet. Dette ser man ofte på bunden af markedet.

 

Endvidere er de kinesiske aktier fortsat utroligt billigt prisfastsat. En aktie som AliBaba handler til en P/E på 8,5. Det er en virksomhed, der vokser med 25% om året, så hvis ikke alt går i stå, skal der på sigt være mange penge at tjene. For bare lidt over 1 år siden kostede 1 aktie 300 Hong Kong dollar, nu er kursen 90.

 

Vi forsøger løbende at allokere pengene til de virksomheder, der på sigt er bedst til at forrente kapitalen.

 

Fordelen ved de nuværende markeder er, at disse aktier også er faldet, så man kan relativt set lave nogle gode omlægninger til støtte for afkastet på langt sigt.

 

Som sagt opfordrer vi til at bevarer roen, selvom vi godt ved, at det er svært i tider som disse.

 

Investorer, som har mod på det, kan billigt øge deres investering i vækstlandene.

 

Alle er i samme båd, og historisk har vinderne været dem, der har haft is i maven ovenpå store kursfald.

 

Historien viser, at lige meget hvilke udfordringer, der kommer, så bliver det også hverdag – og der falder ro på markederne igen.

 

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

Michael Krogh Andersen

Investeringsdirektør og stifter

InvesteringsRådgivning A/S

 

 

 

*Algoritmisk handel (også kaldet automatiseret handel, black-box-handel eller algo-handel) bruger et computerprogram, der følger et defineret sæt instruktioner (en algoritme) til at placere en handel. Handelen kan i teorien generere overskud med en hastighed og hyppighed, som er umulig for en menneskelig investor.

De definerede sæt instruktioner er baseret på timing, pris, mængde eller enhver matematisk model. Bortset fra profitmuligheder for investor, gør algo-handel markederne mere likvide og handel mere systematisk ved at udelukke virkningen af menneskelige følelser på handelsaktiviteter.

Kontakt os for at høre mere: 9626 3000

Eller lad os kontakte dig

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Fejlbesked

Fejlbesked

Din information er blevet sendt, og vi kontakter dig snarest.

Læs mere om Strategic Vækstaktier A/S